Translate

Monday 29 October 2012

Xapata





Ingredients

- 450 g farina
- 50 g farina de sègol
- 350 g aigua
- 50 g oli d'oliva verge extra
- 10 g sal
- 7 g llevat fresc 

Preparació

1) Si teniu panificadora, posar tots els ingredients i seleccionar el programa de només barrejat. Si no en teniu podeu fer la barreja en un bol gran.
2 ) Posar el pot de la panificadora o el bol a la nevera 12 hores tapat amb un film transparent, penseu que creixarà més del doble del seu volum. El millor és fer la barreja al vespre i deixar-la tota la nit per coure la massa el matí següent.
3) La massa és molt enganxosa perquè el contingut d'aigua de les xapates és molt elevat, per tant el millor és no manipular-la massa per no quedar enganxats i per no perdre l'aire que ha quedat al seu interior. Jo agafo directament la plata del forn, la ben enfarino i aboco tot el contingut a sobre. Amb les mans enfarinades trec "la pala" de la panificadora i les restes que queden en el pot o bol i ho poso a sobre de la massa abocada perquè s'enganxi.
4) Amb molt de compte li donc la bolta a la massa. El de dalt que passi a baix i la part de baix enfarinada passa a dalt (és més bonica). I si vull una xapata grossa la deixo al mig de la plata i cap al forn. Si vull les minixapates, amb un ganivet esmolat faig les porcions desitjades i amb cura les reparteixo per la plata. Amb el mínim de manipulació.
5) Si es pot, deixar reposar les peces 30 minuts perquè es "recuperin".
6) Enfornar a 210 ºC  25 minuts les petites o 40 minuts la gran. Resistències de dalt i baix i amb la posició de la plata central al forn. Fins que es vegin una mica rosses.
7) Deixar refredar en una reixa perquè no quedi humida de sota.

Bon profit!!! 
 

No comments:

Post a Comment